Mitkä ovat peräpukamien oireita?

Peräpukamat voivat aiheuttaa ikävää kipua peräaukossa ja sen ympärillä. Mutta vaikka kivulias patti peräaukon suulla voikin viestittää peräpukamista, se ei silti ole tämän yleisen peräsuolivaivan ainoa oire. Kivuton verenvuoto, jonka huomaat vessassa käydessäsi, peräaukon kutina ovat muita yleisiä merkkejä siitä, että kaikki ei ole ihan kohdallaan.

Peräpukamien oireet vaihtelevat hyvin lievistä hyvin vakaviin, ja usein niistä tulee uusiutuva ongelma.1 Hyvä uutinen on, että jos hoidat peräpukamiasi, oireet todennäköisesti lievenevät.

Mistä tiedät, onko sinulla peräpukamia?

Peräpukamaoireet vaihtelevat yleensä sen mukaan, ovatko peräpukamat sisäisiä vai ulkoisia. Jos peräpukamat sijaitsevat peräsuolen alaosassa, ne ovat luonnostaan kivuttomia, paitsi jos ne työntyvät ulos. Lääkärit luokittelevat peräpukamat yleensä neljään luokkaan niiden vaikeusasteen mukaan. 1. asteen pukamat vuotavat verta mutta eivät työnny esiin, kun taas 4. asteen pukamat ovat niin ulostyöntyneitä, ettei niitä saa työnnettyä takaisin peräaukkokanavaan. Ulkoiset peräpukamat muodostuvat peräaukon lähelle ja voivat olla erittäin epämiellyttäviä.2,3 Jos sinulla on pukamia, on hyvin mahdollista, että kiusanasi on jokin tai useita näistä oireista:

Peräaukon kutina ja turvotus. Peräpukamat aiheuttavat usein vastustamatonta tarvetta raapia peräaukkoa.  Mutta miksi peräpukamat kutisevat? Vastaus on, että ulkoisia peräpukamia peittävä iho syöpyy ja tulehtuu ajan myötä, jolloin se alkaa kutista. Ja kun alat raapia ärtynyttä ihoa, ongelma vain pahenee.4,5

Kivuton verenvuoto peräaukosta. Jos huomaat ulostamisen jälkeen pyyhkimisen yhteydessä vessapaperissa veriviiruja, ne voivat johtua verta vuotavista peräpukamista. Helakanpunaista verta voi myös tippua vessanpönttöön. Ulostamisen laukaisema kivuton verenvuoto johtuukin tyypillisesti peräpukamista ja on yksi niiden yleisimmistä oireista.

Kipu istuessa. Kivuliaat peräpukamat johtuvat yleensä pullistelevasta ja peräaukosta esiin työntyvästä pukamakudoksesta.

Peräaukon heikentynyt pidätyskyky. Terveessä peräsuolessa peräpukamat muodostavat sen ja peräaukon välille vesitiiviin sulun, pitäen ulosteet paikoillaan. Mutta kun peräpukamat siirtyvät paikoiltaan ja tulehtuvat, niiden kyky säädellä ulosteen pidättämistä heikkenee, ja nestemäistä ulostetta sekä limakalvoja voi alkaa valua esiin.

Sisäisen peräpukaman esiin työntyminen. Yleensä peräaukon sisäisiä peräpukamia ei pysty näkemään, mutta toisinaan ne työntyvät esiin aiheuttaen kipua, ärsytystä ja kutinaa.

Kivulias patti peräaukon suulla. Jos huomaat peräaukon suulla patin, se on voinut syntyä koska ulkoisen peräpukaman sisälle on muodostunut verihyytymä (trombi). Tämä verihyytymä voi olla turvonnut ja arka ja joskus väriltään sinertävä.6

Miltä peräpukamat näyttävät?

Pidä mielessä, että peräpukamat eivät ole ainoa peräaukon kutinaa ja verenvuotoa aiheuttava sairaus. Nämä kuvat auttavat sinua tunnistamaan peräpukamat, kun näet niitä. Jos et ole varma, että oireittesi syynä ovat nimenomaan peräpukamat, hakeudu terveydenhoitoon, jossa muut diagnoosit voidaan sulkea pois.


Tutustu myös näihin tuotteisiin

Viittaukset

  1. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Online] 2019 Feb 6. [Accessed 2019/06/07]. Available from https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them.
  2. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them 2020-10-13
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/ 2020-10-16
  4. The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Abramowitz, Laurent. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 31, Supplement 1, May 2010
  5. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them 2020-10-14
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/ Accessed 2020-10-13