Mitä peräpukamat eli hemorroidit ovat?

Peräpukamista ei kukaan halua puhua. Kuitenkin useimmilla meistä on niitä ajoittain; jopa kolmella neljästä aikuisesta on jossain elämänsä vaiheessa peräpukamia eli hemorroideja.1 Mitä peräpukamat eli hemorroidit siis ovat? Itse asiassa meillä kaikilla on peräpukamia; ne ovat pieniä tyynynmuotoisia laskimorykelmiä peräsuolen ja peräaukon yhtymäkohdassa. Ne auttavat meitä hallitsemaan suolen ja virtsarakon toimintaa. Peräpukamat muodostuvat ongelmaksi vasta, kun laskimoihin kohdistuva paine lisääntyy ja pukamat turpoavat ja tulehtuvat. Peräpukamien voidaan ajatella olevan peräsuolen suonikohjuja. Peräpukamat eivät yleensä ole haitallisia, mutta ne voivat aiheuttaa ärsyttäviä oireita, kuten kutinaa, verenvuotoa ja peräaukon kipua sekä epämukavaa tunnetta. Kuitenkin vain 4 prosenttia niistä, joille peräpukamat aiheuttavat oireita, hakeutuu saamaan apua vaivaansa, ja 43 %:n mielestä niistä on vaikea puhua lääkärille.2,3,4

Kenelle peräpukamia tulee?

Peräaukon hemorroideja voi tulla kenelle tahansa, eikä sukupuolella ole vaikutusta. Raskaana olevilla naisilla on suurempi riski saada peräpukamia, osittain siksi koska hormonit aiheuttavat heillä laskimoiden veltostumista ja osittain siksi, että vauvan paino aiheuttaa painetta peräaukon seudulle. Jopa 25-30 prosentille odottavista äideistä tulee peräpukamia, ja vielä useammat saavat niitä vauvan syntymän jälkeen.6

Peräpukamariski lisääntyy myös iän myötä, koska kudokset, jotka tukevat peräsuolen laskimoita ja estävät niitä pullistumasta, heikentyvät ajan myötä. Kun kudos alkaa ”roikkua” ja työntyä esiin, veren virtaus supistuu, mikä johtaa laskimoiden vaurioitumiseen ja turpoamiseen, ja tätä lopputulosta me yleensä nimitämme peräpukamaksi. 50 ikävuoteen mennessä puolella aikuisista on ollut ainakin yksi peräpukama.7,8,9,10

Erityyppisiä peräpukamia

Peräpukamia on kahta tyyppiä: sisäisiä ja ulkoisia. Sisäisiä peräpukamia esiintyy peräsuolen sisällä ja sidekudos tukee niitä. Ne ovat harvoin kivuliaita, mutta saattavat vuotaa, jos ulostaessa täytyy ponnistella. Joskus ne saattavat jopa työntyä esiin peräaukosta. Ulkoiset peräpukamat ovat yleensä oireettomia, mutta alttiita verihyytymien kehittymiselle, ja nämä pukamahyytymät voivat helposti ärtyä ja muuttua kivuliaiksi. Kun ulkoiset peräpukamat lopulta paranevat ja katoavat, ne jättävät yleensä jälkeensä ihokielekkeitä.11,12,13

Miten peräpukamista pääsee eroon?

Jos huomaat oireita, kuten esimerkiksi peräaukon kipua ja verenvuotoa peräaukosta, ja epäilet, että sinulla on peräpukamia, kannattaa ottaa yhteyttä terveyskeskukseen tai lääkäriasemalle diagnoosin saamiseksi. Onneksi peräpukamat ovat harvoin vaarallisia ja niitä on melko helppo hoitaa lähiapteekistasi saatavilla voiteilla ja peräpuikoilla . Hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin oireiden ilmaannuttua.

Tutustu myös näihin tuotteisiin

Viittaukset

 1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268
 2. Hemorrhoids and what to do about them. Harvard Health Publishing. [Verkossa] 2019 Feb 6. [Accessed 2019/06/07]. Available from https://www.health.harvard.edu/diseasesand-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them.
 3. Ravindranath GG, Rahul BG. Prevalence and risk factors of hemorrhoids: a study in a semi-urban centre. Int Surg J. 2018 Feb;5(2):496-499.
 4. Sandler RS, Peery AF. Rethinking What We Know About Hemorrhoids. Clin Gastroenterol Hepatol 2019;17:8–15.
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6572969/
 6. Postpartum hemorrhoids. BabyCenter [Internet]. April 2017 [verkossa] Luettu 2.8.2019. Luettavissa osoitteessa. Available from https://www.babycenter.com/0_postpartum-hemorrhoids_11708.bc.
 7. https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/piles-haemorrhoids-pregnant/
 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2278306/
 9. Ravindranath GG, Rahul BG. Prevalence and risk factors of hemorrhoids: a study in a semi-urban centre. Int Surg J. 2018 Feb;5(2):496-499.
 10. Sandler RS, Peery AF. Rethinking What We Know About Hemorrhoids. Clin Gastroenterol Hepatol 2019;17:8–15.
 11. Abramowitz L. The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Aliment Pharmacol Ther. May 2010;31(1):1-58.
 12. Mott T, Latimer K, Edwards C. Hemorrhoids: Diagnosis and Treatment Options. Am Fam Physician. 2018;97(3):172-179
 13. Acheson AG, Scholefield JH. Management of haemorrhoids. BMJ 2008;336:380-383.