Peräpukamat

Mitä peräpukamat eli hemorroidit ovat?

Meillä kaikilla on peräpukamia (hemorroideja). Terveellä henkilöllä nämä pienet tyynykkeet peräsuolen ja peräaukon yhtymäkohdassa sulkevat peräsuolen vesitiiviisti ja auttavat siten säätelemään ulosteen pidättämistä. Vasta kun peräpukamat jostakin syystä menettävät joustavuutensa ja työntyvät esiin tai kun johonkin niistä muodostuu verihyytymä eli trombi, ne alkavat aiheuttaa ongelmia. Peräpukamat ja peräaukon haavaumat ovat yleisiä syitä proktologin eli peräsuolen sairauksiin perehtyneen lääkärin vastaanotolle hakeutumiselle.1 Silti lukemattomat ihmiset kärsivät hiljaa tästä sairaudesta, koska he kokevat oireet liian kiusallisina hakeakseen apua. Se on harmi, sillä peräpukamien hoitaminen voi olla helppoa, varsinkin jos hoito aloitetaan ajoissa.

Miten peräpukamat oireilevat?

Jos peräpukamat sijaitsevat peräsuolen alaosassa, ne ovat luonnostaan kivuttomia, paitsi jos ne työntyvät ulos. Peräsuolen sisällä olevat peräpukamat voivat toisaalta kuitenkin aiheuttaa verenvuotoa ulostamisen yhteydessä. Kivuton verenvuoto onkin yksi peräpukamien yleisimmistä oireista. Peräaukon lähelle muodostuvat pukamat ovat toinen juttu. Tyypillisesti ne pullistelevat, aiheuttaen kutinaa, ärsytystä ja kipua. Jos ulkoiseen peräpukamaan muodostuu verihyytymä, pukama tulee hyvin kipeäksi, turpoaa ja muuttuu joskus siniseksi. Peräpukamat voivat aiheuttaa myös ulosteen ja limakalvojen valumista ulos peräaukosta.2 Pidä mielessä, että jotkin peräpukamien oireista ovat samanlaisia kuin muiden, mahdollisesti vakavampien peräsuolen sairauksien oireet. Tästä syystä on tärkeää hakeutua hoitoon eli joko lääkäriin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle, ellet ole varma siitä, mikä on peräaukon vaivojesi aiheuttaja.

Mikä aiheuttaa peräpukamia?

Peräpukamien muodostumisen syytä ei useinkaan tiedetä, mutta luultavasti ne liittyvät peräsuoleen kohdistuvaan lisääntyneeseen paineeseen. Kun paine esimerkiksi ylipainon tai raskauden myötä lisääntyy, veren virtaus peräaukon seudun verisuoniin ja laskimoihin vaikeutuu ja pukamat menettävät elastisuutensa. Toinen yleinen syy peräpukamille on ummetus, sillä ulostamiseen liittyvä ponnistelu voi saada peräsuolen tyynykkeet pullistumaan ja turpoamaan. Tyypillisiä ummetuksen syitä ovat liian vähän kuitua sisältävä ruokavalio ja/tai liian vähäinen liikunta. Ummetusta voidaan lievittää tekemällä elämäntapamuutoksia, joilla voidaan lievittää ja helpottaa tulehdusta ja turvotusta. Jos oireet jatkuvat, eivät häviä tai pahenevat, varaa aika lääkärin vastaanotolle.

Miten peräpukamia hoidetaan?

Toisin kuin yleisesti uskotaan, peräpukamien aiheuttamat vaivat voivat olla helppohoitoisia. Pitkälle pääsee jo sillä, että syö terveellisesti (paljon hedelmiä, vihanneksia ja palkokasveja), juo runsaasti vettä ja liikkuu säännöllisesti; nämä kaikki auttavat peräpukamaoireiden ehkäisemisessä ja hoidossa. Elämäntapamuutosten lisäksi peräpukamaoireita voidaan hoitaa ilman reseptiä saatavilla voiteilla ja peräpuikoilla, jotka koostuvat puuduteaineiden ja kortikosteroidin yhdistelmästä. Näillä hoitokeinoilla kutinaa ja kipua voidaan nopeasti lievittää sekä helpottaa tulehdusta ja turvotusta. Jos oireet jatkuvat, eivät häviä tai pahenevat, varaa aika lääkärin vastaanotolle.


Tutustu myös näihin tuotteisiin

Viittaukset

  1. The Diagnosis and Management of Haemorrhoidal Disease from a Global Perspective. Abramowitz, Laurent. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Volume 31, Supplement 1, May 2010
  2. https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them 2020-11-16