Peräaukon kutina

Mitä on peräaukon kutina?

Jos sinulla usein on pakottava tarve raapia peräaukon seutua, saatat olla yksi niistä monista, jotka kärsivät kroonisesta peräaukon kutinasta. Tämän joskus myös peräkutkaksikin kutsutun vaivan nimi on latinaksi pruritus ani. Riippumatta siitä, millä nimellä tätä yleistä, arkista vaivaa kutsutaan, sen oireet voivat vaihdella lievistä voimakkaisiin. Kutiavan kohdan raapiminen vain pahentaa ongelmaa, ja seurauksena voi olla punainen, kirvelevä ja kipeä peräaukko. Peräaukon kutinaa on noin 1–5 prosentilla väestöstä, ja se on miehillä 4 kertaa yleisempi kuin naisilla. Useimmiten peräaukon kutinan ja kivun aiheuttajana ovat peräpukamat tai peräaukon haavaumat, mutta muitakin syitä on.1,2

Peräaukon seudun jatkuva syyhyäminen voi olla kiusallista, mutta hakeudu silti rohkeasti hoitoon. Mitä nopeammin saat oireisiin apua, sitä varmemmin hoito onnistuu.

Peräaukon kutinan syyt

Peräaukon kutinalle on kymmeniä eri syitä, tai syy saattaa olla tuntematon. Yleisimmät peräaukon kutinan syyt ovat peräpukamat ja peräaukon haavaumat (anaalifissuurat). Mutta miksi peräpukamat kutisevat? Parantuneista peräpukamista jää ihoon usein kielekkeitä, jotka voivat myöhemmin alkaa kutista. Peräpukamien seurauksena limaa tai ulostetta voi työntyä ulos ärsyttämään peräaukkoa ympäröivää ihoa.3

Muita peräaukon seudun kutinan syitä ovat:4,5,6

 • Liian tehokas alapesu. Voimakas hankaaminen pesuaineella tai muilla ihonpuhdistusaineilla voi kuivattaa peräaukkoa ympäröivän ihon ja ärsyttää sitä. Liiallinen hygienia ei teekään peräaukosta puhtaampaa, vaan sillä on vastakkainen vaikutus, koska iho yrittää kompensoida pesua tuottamalla lisää öljyä.
 • Ärsyttävät aineet. Intiimialueen hygieniatuotteiden, kuten esimerkiksi kosteuspyyhkeiden, hajusteiden, tuoksuvan vessapaperin ja muiden vastaavien käyttö laukaisee joskus peräaukon ympäristössä allergisen reaktion, joka aiheuttaa kutinaa.
 • Infektiot. Kihomadot, syyhypunkit, sieni-infektiot tai sukupuolitaudit voivat aiheuttaa peräaukon seudun kutinaa.
 • Ihosairaudet. Psoriaasi ja ihottuma ovat esimerkkejä ihotaudeista, jotka voivat aiheuttaa kipua ja kutinaa peräaukon seudulle.
 • Antibioottihoito. Jotkin laajakirjoiset antibiootit häiritsevät suolistobakteerien toimintaa, mikä vuorostaan voi laukaista peräaukon kutinan.

Peräaukon kutinan hoito

Kutiseva peräaukko ei ole itsessään sairaus vaan lähinnä oire jostakin taustasairaudesta. Jos kutinan syynä ovat peräpukamat, voit saada välitöntä helpotusta hoitamalla niitä ilman reseptiä saatavilla voiteilla tai peräpuikoilla. Voit ostaa näitä tuotteita joko verkosta tai käsikauppalääkkeinä lähiapteekista. Jos oireesi ovat vaikeita tai jos peräpukamista johtuvaan peräaukon kutinan hoitoon tarkoitettu lääke ei lievitä oireitasi 2-3 viikon kuluessa, sinun on mentävä lääkärin vastaanotolle. Lääkäriin on syytä hakeutua myös, jos oireet jatkuvat yhä tai jos et tiedä niiden syytä, jos epäilet infektiota tai jos sinulla on myös peräsuoliverenvuotoa tai ulosteen karkailua.7,8

Ehkäise peräaukon kutina

Usein peräaukon kutinaa voi ehkäistä, kun pitää peräaukon puhtaana, mutta ei kuitenkaan pese sitä liikaa. Tässä on joitakin hyödyllisiä vinkkejä kiusallisen kutinan estämiseksi:9,10,11

 • Älä käytä pesuainetta äläkä raavi peräaukon seutua voimakkaasti.
 • Älä pyyhi vessapaperilla vaan varovasti märällä kangaspyyhkeellä, tai käytä bideetä tai alapesusuihkua ja taputtele alue sitten kuivaksi.
 • Vältä hajustettujen voiteiden, kylpyöljyjen tai muiden mahdollisesti ärsytystä aiheuttavien hygieniatuotteiden käyttöä.
 • Käytä riittävän löysiä alushousuja ja vaihda ne usein.
 • Syö kuitupitoista ruokaa hyvän ruoansulatuksen edistämiseksi sekä ummetuksen ja ripulin estämiseksi.
 • Vältä ruokia, jotka saattavat pahentaa kutinaa; näitä voivat olla esim. kofeiinia sisältävät juomat, voimakkaasti maustettu ruoka ja alkoholi.
 • Yritä välttää raapimista. Suojaa ihoasi raapimiselta käyttämällä puuvillakäsineitä nukkuessasi.

Tutustu myös näihin tuotteisiin

Viittaukset

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2647235/ 2020-10-20
 2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-itching/symptoms-causes/syc-20369345 2020-10-21
 3. https://www.bupa.co.uk/health-information/digestive-gut-health/haemorrhoids 2020-10-21
 4. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/anal-itch-pruritus-ani-a-to-z 2020-10-21
 5. https://health.clevelandclinic.org/itchy-bottom-shouldnt-blame-hemorrhoids/ 2020-10-21
 6. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/itchy-bottom#causes-of-itchy-bottom 2020-10-21
 7. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anal-itching/symptoms-causes/syc-20369345 2020-10-21
 8. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/anal-itch-pruritus-ani-a-to-z 2020-10-21
 9. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15574-pruritus-ani-anal-itching/management-and-treatment 2020-10-21
 10. https://www.nhs.uk/conditions/itchy-anus/ 2020-10-21
 11. https://www.health.harvard.edu/a_to_z/anal-itch-pruritus-ani-a-to-z 2020-10-21